Dejligt detektivisk bekendskab

Deadly Harvest er skrevet af Michael Sears og Stanley Trollip under navnet Michael Stanley.

Unge piger forsvinder omkring Garborone, hovedstaden i Botswana. Da sagerne langt om længe havner hos kriminalpolitiet, mistænker de, at de pigerne er blevet bortført og dræbt for at blive brugt i produktionen af muti – traditionel afrikansk medicin og magi, som normalt laves på primært planter. Samtidig er der røre i landets politiske top med valg, mulige politiske attentater og risiko for optøjer. Dette er på mange måder konfrontatoriske, kontroversielle emner, ikke mindst fordi det dybest set handler om forholdet mellem magtfulde og magtesløse i samfundet. Men bogens forfattere formår virkeligt at balancere fremstillingen, fordi vi som læsere er med inde i tanker og følelser hos mange forskellige personer i bogen. Det handler nemlig også om personer. Om motivationer, desperation, sorg og overlevelsesstrategier i et samfund, hvor forskellen på rig og fattig er til at få øje på, og hvor det moderne, rationelle eksisterer side om side med det traditionelle og ritualistiske.

Deadly Harvest er den fjerde bog om kriminalinspektør David ”Kubu” Bengu. Denne gang arbejder han sammen med den unge betjent, Samantha Khama, som er den første til at tage pigernes forsvinden alvorlig. Hvor Kubu er en rolig, velreflekteret og venlig mand, er Khama intens, vred og bandsat på at lave verden om. Selvom bogens emner er alvorlige og viser en ubehagelig side af verden, er tonen rolig, velreflekteret og nærmest høflig. Så er du træt af politiofficerer, der drikker, hærger sig selv og deres omgivelser og opererer mere uden for loven end indenfor, så er bøgerne om Kubu er rigtig godt bud. Selvom bogen er en del af en serie, kan den sagtens læses selvstændigt. Den er desværre ikke oversat til dansk, men den er skrevet på tilgængeligt engelsk.

Stanley Trollip besøger Hillerød Bibliotek sammen med forfatterne Yrsa Sigurðadóttir og Sara Blædel den 5. januar: LÆS MERE OM ARRANGEMENTET.