Foto af vejbaner af Lego
Ukendt fotograf

Blind tilbagevej

18.07.17
Det vilde, idealistiske og følsomme ungdomsliv fra 1980’erne bliver stedt til hvile i Jan Sonnergaards sidste roman, ”Frysende våde vejbaner”.

”Sommeren er forbi nu / og den nærmest fløj af sted”.

Omkvædet fra C. V. Jørgensens bittersøde sang ”Sæsonen er slut” fra 1989, danner en melankolsk ramme om Jan Sonnergaards fortælling om 80'er-generationens liv som voksne:

Jesper nærmer sig de 50, er netop fyret fra sit oprindelige studenterjob og har hverken kone eller børn.  Under bisættelsen af ungdomsvennen Henrik, der døde under mystiske omstændigheder, træffer han sin gamle klike. Alle har det til fælles, at de var unge, rebelske forelskede, ubekymrede og berusede af 1980’ernes mulig- og umuligheder. Konsekvent holder Jesper efterfølgende afstand til sin fortid, ungdomskærester og venner, der prøver at genskabe deres forhold:

”En epoke var overstået, og hvor meget man end ville forsøge på at lade som om intet var hændt, og alt var ved det gamle, var der kun én ting at sige: Lad være med at narre dig selv. (…) Alting har sin pris. Det er slut nu.”

På strejftog i fortiden

Alligevel opsøger Jesper gamle stamværtshuse og andre bodegaer, der har overlevet bysaneringer. Her svælger han skiftevis i nostalgiske tilbageblik, hvor man overlevede på SU, rejste på Interrail, boede i slumlejligheder fuld af skimmel, gik til koncerter, hvor musikere som Laurie Anderson og Peter Gabriel gik syngende rundt blandt publikum,  selvmedlidenhed til raserianfald over nutidens politiske korrekthed og alle ” (...) regnearkene, DJØF’erne, småborgerne.” 

Natekspres mod afgrunden

Da Jesper står på kanten til at dykke ned alkoholens og melankoliens svøbe, møder han Julia. Tilsyneladende en inkarnation af 1980’ernes ideale kvindetype, fyrig, handlekraftig og smuk. Med sin imponerende, men ikke helt ufejlbarlige viden om og indlevelse i tiden fra Jespers ungdom, kan han ikke kan undgå at forelske sig hovedkulds i hende. Livet får et nyt skær, og for Jesper er den sommer begyndelsen til noget nyt, noget varmt og velkendt fra sin ungdom!  

Han kaster alle hæmninger og sortsyn overbord, får en gavmild kassekredit og sammen rejser de på en eksklusiv forretnings- og shoppingferie” til bl.a. Schweiz og Tyskland. Men Julia bærer på hemmeligheder, der ikke skal afsløres her, men for Jesper er der kun en udvej...

Sonnergaards stemme

Jan Sonnergaard døde i 2016 og var præcis som Jesper ung i 1980’erne. ”Frysende våde vejbaner” er en nøgternt, kritisk og ganske humoristisk beskrivelse af frygtløse, oprørske og kollektive idealer fra slutningen af det 20. århundrede, somkonfronteres med det 21. århundredes angst, grådighed og strømlinede politiske dagsorden.

Her kan du læse mere om Jan Sonnergaard

Materialer