Bestseller om ridende bibliotek i USA fik Sanne til at blive bogven i Hillerød

Sanne Lauritzen er bogven for 82-årige Grethe. Det betyder, at hun henter bøger på Hillerød Bibliotek og bringer dem ud til Grethe, der ikke selv har mulighed for at komme på biblioteket

I 1930’ernes USA red bibliotekarer ud med bøger til beboere i de mest øde egne af Kentucky. Dem som ikke selv havde mulighed for at komme på biblioteket. Samme tjeneste findes faktisk i Hillerød her næsten 100 år senere. Forskellen er blot, at bøgerne ikke bliver bragt ud af bibliotekarer på hesteryg, men af frivillige hillerødanere, der gerne vil gøre en forskel for deres medborgere. En af disse ’bogvenner’ er Sanne Lauritzen, der bringer bøger ud til 82-årige Grethe.

- Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag, som kan hjælpe rigtig mange, der ellers ikke ville kunne få bøger fra biblioteket, derudover så er det også godt for mig, fordi jeg selv bliver inspireret til at læse mere, fortæller Sanne Lauritzen.

Sanne blev faktisk inspireret til at melde sig som bogven i Hillerød efter at have læst Jojo Moyes’ bog ’Ræk mig stjernene’, der omhandler de ridende bibliotekarer fra Kentucky. Bibliotekarerne, der blandt andet red ud til de mest bjergrige og ufremkommelige territorier, var som oftest kvinder, og blev derfor også kaldt ’bogkvinderne’.

Ridende bibliotekarer fra Kentucky. Foto: Kentucky University Archive

Bruger nyt værktøj til at finde bøger

Sanne Lauritzen ville gerne selv læse mere, men har også selv stødt på udfordringen med at finde inspiration til at finde den næste gode bog. Som bogven er hun af personalet på Hillerød Bibliotek blevet introduceret til hjemmesiden www.laesekompas.dk, der blandt andet kan hjælpe med at anbefale bøger ud fra, hvad man tidligere har læst.

- Det er virkelig genialt. Den hjemmeside bruger vi meget, siger Sanne Lauritzen.

Hendes bogven Grethe læser rigtig meget, så der skal en del bøger til.

- Ved det første besøg havde jeg fem bøger med, og dem havde Grethe læst på en uge. Så jeg havde næsten svært ved at følge med, men nu har vi fundet en god rytme, hvor jeg kommer forbi engang hver 14. dag med nok bøger.

Både Grethe og Sanne er i dag bosat i Hillerød, men kommer begge oprindeligt fra samme område i Jylland. Sanne voksede nemlig op i den lille by Hadsten, som ligger mellem Århus og Randers, hvor Grethe sammen med sin mand underviste på den lokale skole som helt unge.

Frisk på at prøve noget nyt

Sannes bogven er ikke en kvinde af mange ord, men hun har dog givet udtryk for, at hun er glad for, at kunne benytte sig af tilbuddet om at få en bogven. Initiativet, der er et samarbejde mellem Ældre Sagen og Hillerød Bibliotek, blev søsat i eftersommeren 2020.

- Grethe bruger ikke mange store ord, men hun har sagt, at det er fantastisk med bogvenner. Hun er meget taknemmelig. Det er meget tydeligt, hvor meget det betyder for hende, og det er også en stor drivkraft for mig som frivillig, siger Sanne Lauritzen.

Ud over muligheden for at få bøger bragt hjem til sig fra biblioteket, så er Grethe rigtig glad for den inspiration, hun får gennem Sanne, og hun er bestemt ikke bange for at prøve nye ting, men hun er også meget klar i mælet, hvis det ikke lige rammer plet.

- Jeg gav hende bogen om de ridende bibliotekarer, da jeg selv var så glad for den, men det var bestemt ikke noget for Grethe. Den måtte jeg godt have for mig selv, siger Sanne og griner.

Sanne har ud over de bestilte bøger altid en overraskelse eller to med i stakken.

- Det synes hun er sjovt, når jeg kommer med noget, der er helt anderledes, end det hun ellers læser. Jeg havde for eksempel den nye bog af Yahya Hassan med, og den kunne hun godt lide.

Hvis man vil høre mere om initiativet, eller kunne tænke sig at være eller få en bogven, kan man ringe til Pia Danielsen på: 72 35 58 26 eller Ulla Stangerup på 72 32 58 19. Du kan også læse mere om Bogvenner her på Hillerød Biblioteks hjemmeside.