Jacob ved udstilling om verdensmål 11

Bæredygtige byer og lokalsamfund er månedens verdensmål

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.10.22
Hvordan gør vi byer og lokalsamfund mere bæredygtige? Find inspiration i ny udstilling på biblioteket

Verdensmål 11 handler om at gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige. Men hvad betyder det egentlig? 

Flere og flere rykker sig fra land til by, og man regner med, at 6,5 milliarder mennesker vil bo i byområder i 2050. Det svarer til to tredjedele af jordens befolkning. Derfor er byerne ekstremt vigtige for den bæredygtige udvikling. (Kilde: verdensmaalene.dk/maal/11

For at skabe bæredygtige byer må vi for eksempel bekæmpe fattigdom og sikre adgang til sikre og billige boliger i de slumkvarterer, hvor mennesker lever under kritisable forhold. Mens vi i Danmark måske vil have mere fokus på områder som forbedring af offentlig transport, bæredygtigt byggeri og planer om grønne byrum - ligesom udfordringer med ghettoer også kan være et fokuspunkt. 

Bæredygtige byer og lokalsamfund er derfor et mål fuld af emner at dykke ned i eller sager at handle på. 

Hvad kan du gøre lige nu?

Kig på dit eget lokalområde. Bæredygtighed handler helt konkret også om mængden af affald på gaden, vores forbrug i indretningen af vores hjem og vores livsstil i hverdagen, der hvor vi bor.

  • Kan du tage offentlig transport i stedet for bilen? Eller kan du tage cyklen i stedet for bussen? 
  • Kan du samle et stykke skrald op fra gaden i stedet for bare at gå forbi? Eller kan du finde bedre løsninger for at sortere dit eget affald derhjemme?
  • Kan du renovere et gammelt møbel eller købe genbrug i stedet for at købe nyt? 

Verdensmål har plads til både små og store handlinger - alt er med til at gøre en forskel. 

Bliv klogere på byens historie og find mere inspiration til at skabe bæredygtige byer og lokalsamfund herunder eller i udstillingen ved receptionen på Hillerød Bibliotek. 

Materialer