Bibliotekar og kulturformidler Anders Kjær Rasmussen

Alle bør læse science fiction og spekulativ fiktion

Science fiction er i mine øjne fantastisk. I genren har forfatterne, såvel som læseren, muligheden for at fabulere over vores nære eller fjerne fremtiden.

I sci-fi litteraturen udfoldes og undersøges måder at konstruere samfund på, nye kroppe eller et exodus til det ydre rum – hvad enten det tager form som en utopi eller dystopi.

Som sci-fi-entusiast møder man fra tid til anden litteraturinteresserede, der fnyser og ikke kan tage det seriøst. Men hvorfor dog? Sci-fi behandler menneskelige oplevelser og kærlighedsrelationer, menneskekroppen og teknologi, samfundsdynamikker og undertrykkelse, krig og eventyr og meget meget mere. For sci-fi litteraturen har den fordel, at den ikke blot er tilbageskuende, men derimod eksperimenterer med tanker om det nye.

Jeg har samlet en række titler, som i mine øjne er bemærkelsesværdige, og som jeg er sikker på vil begejstre sci-fi-entusiasterne og overbevise de mest hårdnakkede modstandere.

Octavia Butler: Lilith’s Brood (1987-1989) (på engelsk)

En triologi samlet i én udgivelse. Butler (1947-2006) har særligt de seneste år gennemgået lidt af en renæssance. Hun har nærmest opnået kultstatus med hendes romaner, der ikke fokuserer på science/videnskab. Hun kredser i stedet om sorte kvinders oplevelser, magt, race og transformationer af kroppe, seksualitet samt relationen mellem arter. I Lilith’s Brood møder kvinden Lilith rumvæsenerne Oankali, der er drevet af en trang til at helbrede andre, hvilket medfører, at de langsomt smelter sammen med menneskets gener.

Ursula K. Le Guin: The Dispossessed (1974) (på engelsk)

En vaske ægte klassiker. På månen Anarres er etableret et anarko-syndikalistisk samfund, mens kapitalismen er definerende på den nærliggende planet Urras. En videnskabsmand rejser fra Anarres til Urras og forbløffes over det kapitalistiske samfund, han møder. Gennem videnskabsmandens rejse undersøger bogen forskellen på de to samfund - både med hensyn til indretning, styreformer samt ikke mindst hvilke menneskelige værdier, som regnes for de mest betydningsfulde.

Rebecca Roanhorse

Roanhorse er fra Navajo-folket i USA. Hendes Trail of Lightning (2018) (på engelsk) kan beskrives som en del af subgenren kaldet ’indigenous sci-fi’. Trail of Lightning udspiller sig i en nær fremtid, hvor verden har lidt under klimakatastrofer. Afgrænset af en stor mur lever Maggie på et tidligere reservat, som nu er en selvstændig nation. Ved at trække på sin klans kraft og i ledtog med en medicinmand jager hun monstre fra Navajo-kulturens mytologiske univers, som plager befolkningen. Det er en fortælling i fuld fart på tværs af ørkenlandskaber, hvor Maggie kæmper for at være i hælene på de terroriserende monstre.

Jeff Vandermeer

Hans bøger betegnes som en del af New Weird-genren. Den virkelig spændende triologi Southern Reach (2014) udspiller sig rundt om forsøgsområdet X på Floridas kyst. Her er noget gået galt og naturen i området er blevet en kraft, en puls der ikke opfører sig normalt - det er mildest talt ’weird’. I de tre bøger Udslettelse, Autoritet og Accept (på dansk) udspiller sig tre historier, hvor forskellige hold af forskere forsøger at forstå område X’s besynderlige og ikke ufarlige liv.

William Gibson

Gibsons Neuromancer (1984) (på dansk) er en anden klassiker. Den bliver regnet for den første cyberpunk-roman, der som navnet antyder sammenblander cyberspace og punk æstetik. I en mørk, dystopisk fremtid, hvor verden er overbefolket og overbebygget, lever Case som en del af den kriminelle underverden. Case er en cyborg med indopererede elektronik i nervesystemet, og han tjener til sit daglige brød som hacker. Case bliver hyret af den tidligere officer Armitage til et tyveri, hvilket kaster ham ud i en hæsblæsende jagt både on- og offline.

Neuromancer har gjort eftertrykligt indtryk på science fiction-genren. Og den er fyldt med greb, idéer og designs som er blevet genbrugt adskillige gange efterfølgende.

God læselyst!

Materialer