Al slags vejr er læsevejr

Al slags vejr er læsevejr, og det er godt, når nu sommeren kom og sommeren gik igen – i hvert fald sommervarmen.

Jeg kastede mig over en række romaner skrevet af kvinder. Ikke fordi de var skrevet af kvinder, men fordi omtalen af dem fristede mig. Det gav meget forskellige og tilfredsstillende læseoplevelser, som jeg ikke tøver med at give videre. Fælles for de fleste af romanerne er hovedpersoner, som går fra barndom gennem vanskelige og karakterdannende år mod voksenlivet.

Katalog over katastrofer: roman. Stine Askov

Historien om pigen Helle, der bor hos sin far i Nordsjælland midt i 1980’erne, fandt jeg meget medrivende. For Helles far er ikke en helt almindelig far. Han har trænet sin datter i at være beredt til tænderne til en hvilken som helst katastrofe, man kan forestille sig at komme ud for. Og Helle på 14 år kan virkelig klare sig på rigtig mange måder. Og dog, for det er ikke alting, der er taget højde for i farens katalog over katastrofer. Fx det med følelser, det med at være på tærsklen til voksenlivet, til at forholde sig til langdistanceforholdet til mor, til at tackle det andet køn og foruroligende meget andet.
Det er godt nok ikke nemt at være Helle! Det er en roman med action, følelser og gode vinkler på samfundet samtidig med, at der faktisk er masser af rørende passager.

Tour de chambre. Tine Høeg

Jeg havde ventet spændt på Tine Høegs toer efter at have nydt hendes etter i fulde drag (Nye rejsende), og jeg blev ikke skuffet. Det er en virkelig fin fortælling om at være ny voksen, fortalt af en ung kvinde, som flytter på kollegium. Fortællingen er en vekslen mellem dengang på kollegiet og nutiden med tilbageblik. Det er venskaber, forelskelse, identitetsskabelse, liv, død og drømme, der kredses om, og det hele er skrevet på den mest luftige måde, bogstaveligt talt, med få sætninger på siderne i et udsøgt og subtilt sprog. Virkelig velkomponeret og smuk fortælling.

Min mørke Vanessa. Kate Elizabeth Russell

Denne roman rammer godt ned i tidsånden, og jeg tror, der er mange måder at læse fortællingen på. Emnet er kærlighed/sex mellem meget voksen mand og meget ung pige. Vi er i USA, og Vanessa på 15 år får lov at starte på kostskole. Her forelsker hun sig i den midaldrende litteraturlærer og omvendt. Hele Vanessas liv kommer til at dreje sig om det forhold, der opstår mellem de to. Et forhold der udefra kan betragtes skiftevis som grov manipulation og misbrug fra lærerens side, eller som enestående og altopslugende fra Vanessas side. Men alt i alt et forhold, der definerer de kommende mange år i Vanessas liv, som kommer til at rumme udfordringer og forhindringer. Foruroligende og medrivende.

Mit år med ro og hvile: roman. Ottessa Moshfegh

En særegen historie om meget bogstaveligt at ”trække stikket”. Ung tilsyneladende nogenlunde succesrig kvinde, i hvert fald med et godt udseende og penge på lommen, magter ikke hverdagen og skæbnen i New York. Hun doper sig med alskens psykofarmaka, som rundhåndet udskrives af bindegal psykiater, beskrevet med stor ironi, og styrer mod afgrunden, tænker læseren. Men inden da indvies vi hen ad vejen i årsager og virkninger. Anderledes, ind i mellem også provokerende, og tankevækkende læseoplevelse.

Hvem slog bambi ihjel? Monika Fagerholm

Finske Fagerholm er mester i at skrive stemninger frem og beskrive skandinaviske miljøer. Handlingen foregår i nutid og fortid i et nordisk land, formentlig Finland eller Sverige, hvor skelsættende begivenheder i nogle unge menneskers fortid langsomt kommer tilsyne. Det er både drenge og piger, senere unge mænd og kvinder, der fortælles om, deres indbyrdes forhold og relationer og en skæbnesvanger voldtægt midt i det hele. Sproget er iblandet mange engelske ord, som de bruges i samtaler mellem folk, og det giver romanen et særligt nutidigt præg.

De sidste to romaner har mere modne mennesker i ”hovedrollerne”:

Faye-trilogien (Omrids, Transit, Kudos). Rachel Cusk

Disse tre ret korte romaner er vældig fine til at indfange stemninger og personer. Der er ikke meget fremadskridende handling overordnet, men det gør ikke spor. Fortællerstemmen tilhører en kvinde, forfatteren Faye, som vi følger forskellige steder i Europa. Til skriveophold i Athen, nyligt indflyttet i London og på litteraturfestival i Østeuropa. Igennem hendes samtaler med de mennesker, hun møder, fortælles der om en række almenmenneskelige dilemmaer og oplevelser, som kalder på masser af refleksion.

Om udregning af rumfang: Bind 1. Solvej Balle

Det her en den første roman i en bebudet septologi. At vide at forfatteren har, formentlig, en idé klar til at fylde syv bind er pirrende. Tænkte jeg. Dette første bind handler om Tara, der er gift med Thomas. De bor i Frankrig og handler med kostbare gamle bogværker. På en forretningsrejse, 18. november, bliver Tara ved med at vågne op til samme dato og dag, fyldt med samme indhold som den netop overståede. Det giver naturligvis anledning til seriøse spekulationer, bekymringer, handlinger og forsøg. Masser af stof til eftertanke og refleksion undervejs og bagefter. En filosofisk og inspirerende roman. Jeg vil vente spændt på bind 2!