5 mandlige digtere der skriver om virkeligheden

Konkrete digte, der handler om hverdagen, giver os anledning til at reflektere over livets simple smukhed.

Digte har en særlig egenskab, som musikken og fotografiet også har på hver deres måde. De kan med enkelte billeder flænge virkeligheden og transportere følelser og minder fra fortiden til nuet. Et vers får læseren til at savne sin bror og genkalde sig hele sorgen og glæden på samme tid.

Jeg tror, at digtene har denne egenskab, fordi digteren altid forsøger at forstå sin plads i virkeligheden. Den gamle stifter af Forfatterskolen, Poul Borum, sagde, at alle digte kan opsummeres i sætningen ”Jeg står her nu.” Det er en smuk iagttagelse. Digteren forsøger at indkapsle tanker og følelser i et enkelt nu på en måde, som vil give andre adgang til samme oplevelse.

At møde en anden

En lang række digtere skriver helt konkret om hverdagen, og det kan være en stor glæde at læse om deres hverdagsproblemer og hverdagstanker. Det er ligesom at møde et menneske, som stille og roligt fortæller dig, hvad de inderst inde tænker på.

Yahya Hassan og Caspar Eric kender de fleste efterhånden, så dem vil jeg ikke nævne, selv om de er rigtig gode. I stedet kommer her fem anbefalinger af digtsamlinger, som bare handler om hverdag.

5 anbefalinger

Viceværtsdigte af Nikolaj Zeuthen handler om, at Nikolaj er blevet vicevært i sin gård. Det går han meget op i. Det store projekt er at anlægge en ny græsplæne, og han føler, at opgaven er lidt overvældende.

Søvn af Rolf Sparre Johansson handler om at få en baby, som ikke kan sove. Hele livet handler nu kun om dette ene, at få lille skat til at lukke sine trætte øjne.

Familiedigte af Karl-Emil Heiberg handler om at have en småbørnsfamilie, en kone, et arbejde som smed, en kat, en bedstemor. Om at der er en overvældende virkelighed uden om din egen lille familiezone, hvor kaffen drypper så trygt, og om at have behov for at føle sig til stede som menneske.

Knæk af Mikael Josephsen handler om at være psykisk syg, indlagt på psykiatrisk afdeling og langsomt kæmpe sig tilbage til fra vanviddet.

Ballader om vold og ømhed af Lean Nielsen handler om at være dreng og ung mand og forsøge at finde sin plads i tilværelsen igennem en lang række småstillinger, som digteren konsekvent fejler i. Om at blive misforstået og være hjemløs.