Plagiering

Undgå at kopiere fra andre - det er surt at falde i plagiat-fælden.

Det er vigtigt at vide noget om plagiat-reglerne, fordi det kan få store konsekvenser for dig, hvis du kommer til at plagiere. Jo længere du når i uddannelsessystemet, desto hårdere bliver konsekvenserne, hvis du bliver taget i at plagiere. 

Eksempler på plagiat er:

  • Når du tager en sætning eller en tekst fra en bog, artikel eller lignende, som du bruger i din opgave uden at citere eller referere, hvor du har den fra.
  • Når du omskriver en sætning eller en tekst fra en bog, artikel eller lign., som du ikke refererer til.
  • Når du oversætter en sætning eller en tekst fra et sprog til et andet og ikke refererer, hvor du har det fra.
  • Når du sammensætter en eller flere tekster fra en bog, artikel, opgave eller lignende i din opgave.

For at undgå at overtræde reglerne for plagiat, er det derfor afgørende, at du i din tekst klart og tydligt henviser til, hvor du har din viden fra. Det kan være ved hjælp af et citat eller en reference i teksten - læs mere om referencer her.

Hvis du er førsteårsstuderende eller bare ikke kender til begrebet plagiat, kan det anbefales at læse mere om det. Du kan få mere viden på hjemmesiden stopplagiat.nu, som er udviklet i et samarbejde mellem en række af landets største universiteter og DFDF (Danmarks Forskningsbiblioteksforenings Forum for Brugeruddannelse).

Studienet har også en fantastisk guide, der gennemgår, hvad der er og ikke er plagiat - læs guiden på Studienet.dk her.

Til sidst er der Kulturministeriets anbefalinger, når det gælder god citat-skik - dem finder du her på Kulturministeriets hjemmeside.