Vær kritisk

Kildekritik hjælper dig med at undgå ærgrelige og alvorlige fejl i din opgave.

I udgangspunktet er det vigtigt at huske, at der ikke er dårlige eller gode kilder. Det handler om hvilken type information, du vi have ud af kilden. Det kunne fx være, at du gerne vil have en øjenvidneberetning fra 9/11 fra én der var inden i et af tårnene. Men den kilde du har fundet, er fra en perason, der i stedet har stået et sted på gaden i New York. Dette gør ikke at kilden er dårlig, men blot at den ikke har nogen værdi i forhold til det spørgsmål, du undersøger.       

Når du har fundet en række bøger, artikler, hjemmesider m.m. frem i dine søgninger, skal du til at være kildekritisk. Det er vigtigt, at du forholder dig kritisk til de informationer du finder frem, især dem på internettet, da de sjælendt er fakta-tjekket for fejl. Derfor kan det anbefales, at du altid stiller dig selv følgende spørgsmål, når du kigger nærmere på om dine kilder er troværdige:

  • Hvilke type kilde er det?
  • Hvor er kilden fra?
  • Hvornår er den skrevet og/eller sidst opdateret?
  • Hvem har skrevet denne kilde?
  • Hvem er modtager på kilden?
  • Har det nogen betydning for kildens indhold, hvem der er afsender/modtager på kilde? Hvis ja, hvilke?

Når du har gennemgået disse spørgsmål, burde du have en bedre ide om, hvorvidt de kilder, du har fundet frem, er troværdige eller ikke troværdige.

Den lille guldbog om kildekritik

Hvis du gerne vil læse mere om kildekritik, anbefaler vi, at du tager et kig på Den lille guldbog om kildekritik. Den er udarbejdet af Rigsarkivet og er både god til, hvis du skal lære om kildekritik for første gang eller bare skal læse op på emnet. Læs bogen om kildekritik, inden du begynder at søge information til din opgave.

Du finder bogen online hos Rigsarkivet via dette link.

Læs også mere om kildekritik på faktalink.dk