Find de bedste artikler og bøger

Informationssøgning er en afgørende del af at skrive opgave. Få de gyldne tips her.

Informationssøgning kan virke nemt og ligetil. Men når det kommer til at skulle finde bøger, artikler, videoer osv. til dine opgaver, både store som små, kan det være svært at finde frem til de rigtige informationer. Her får du nogle gode råd, der kan hjælpe dig med din litteratursøgning.

Emneord

Et emneord er et ord, som kan benyttes til at afdække et emne. Det kan fx være et sted, en person, en tid, en ting eller et begreb. Når du skal begynde din søgning, er det en god ide, at du har de basale emneord for din søgning på plads. Emneordene vil komme til at ændre sig i takt med at du lærer mere omkring dit emne.  

Mindmap

Når du skal i gang med at søge informationer om det emne, du skal skrive opgave om, kan det være svært at finde ud af, hvor du skal begynde. Derfor kan det anbefales at lave et mindmap. Dit mindmap udformer du omkring dit emne, og det du gerne vil finde viden om i forhold til det.

Hvis du fx skulle skrive en opgave om 2. Verdenskrig, kunne dit mindmap se således ud:

Skærmbillede fra bubbl.us med eksempel på mind map

Hvis du vil lave et digitalt mindmap som det viste, kan du fx bruge www.bubbl.us Den kan også bruges til mange andre ting i forhold til at lave visualiseringer til din opgave. Mindmap kan bruges til at fremme relationer imellem forskellige underemner indenfor dit emne, som i eksemplet ovenfor med landene i 2. verdenskrig, om hvem der angreb hvem osv. 

Søgemetoder

Når du har fundet frem til de emneord du skal bruge, så skal du i gang med at søge. Du vil måske som mange andre typisk starte med Google. Her skriver du emneordet ind i søgefeltet, hvor du kan få tusind, hvis ikke flere resultater frem, og der er måske ofte ikke lige det, du skal bruge. For at lave en mere præcis søgning kan det anbefales, at du skriver dit emneord i anførselstegn. Dette er med til at afgrænse søgning efter dette specifikke ord eller sætning.

Hvis du fx skal skrive om 2. verdenskrig kunne din søgning fx se således ud:

”2. verdenskrig”

Eller

”De allierede”

Hvis du vil bruge flere emneord i din søgning, kan du på de fleste databaser skrive AND eller OR. Når du bruger AND mellem to emneord, betyder det at du gerne vil have, at begge ord dukker op i søgeresultaterne. Hvis du bruger OR mellem to emneord, betyder det at du i søgeresultaterne vil have, at ét af emneordene er til stede. Du kan også bruge ordet NOT i dine søgninger til at sortere ord fra, som du ikke ønsker. Du kan næsten altid bruge AND, OR eller NOT, når du søger i databaser.

Så hvis du skal lave en søgning om 2. Verdenskrig, kunne den fx se således ud:

”2. Verdenskrig” AND ”Atombombe” AND ”USA”

Når du har søgt således vil ordene 2. verdenskrig, atombombe og USA kunne findes i de kilder, der kommer frem i søgningen.

Eller:

”De allierede” AND ”Frankrig” OR ”England”

Hvis du har søgt således, vil du kunne finde enten ordene, de allierede og England eller de allierede og Frankrig i søgeresultatet.

Eller:

”2. Verdenskrig” AND ”Atombomben” NOT ”Manhattanprojektet”

Hvis du søger således, kan du finde kilder med ordene 2. verdenskrig og atombomben, men ordet Manhattanprojektet vil ikke være i nogle af de kilder du har søgt frem. 

Søgning i Google

Hvis du skal søge i Google, er der nogle undtagelser i forhold til de nævnte søgeteknikker. Du finder Googles søgeteknikker her! Du kan også benyttes Googles avancerede søgning - find den her! 

Gode steder at søge informationer

Der findes en lang række gode hjemmesider, du kan bruge når du skal i gang med din informationssøgning. De fleste starter med Google og arbejder derfra ud på de andre søgemaskiner, databaser, hjemmesider osv.

Biblioteket tilbyder også en række af forskellige digitale tilbud, som du kan få adgang til hjemmefra, når du er borger i Hillerød Kommune, eller når du besøger biblioteket i Hillerød eller Skævinge. Vores digitale tjenester finder du lige her.

Derudover kan det anbefales, at du kigger nærmere på følgende hjemmesider og databaser, når du går i gang med din informationssøgning:

Bibliotek.dk

Søg i samtlige biblioteker i Danmark på én gang, og bestil hjem til dit lokale bibliotek - uundværligt i din informationssøgning. De har en fin introduktion til nye brugere lige hér.

Biblioteksvagten

Klokken er 18:43 og du kommer ned på Hillerød Bibliotek, fordi du skal havde hjælp med at finde nogle litteratur, til din SRP eller SOP. Men bibliotekaren er gået hjem for i dag. Du står nu her, og kan ikke finde frem til den rigtige litteratur. Hvad gør du? Skriv til Biblioteksvagten! Her kan du skrive ind og få hjælp fra en bibliotekar med din litteratursøgning til din SRP eller SOP. Du får selvfølgelig ikke en fuldkommen litteraturliste, men de giver dig nogle kilder, som de mener der vil kunne besvare det spørgsmål du har sendt ind til dem. Du får besvaret dit spørgsmål indenfor senest 24 timer.

Dk5.dk

Hvis du har brug for at vide hvor i biblioteket, du kan finde et helt specifikt emne, kan du bruge hjemmesiden dk5.dk til at slå op hvor specifikke emner er placeret i faglitteraturen. Det kan gøre det nemmere for dig, at finde lige præcis de bøger du skal bruge i den selvbetjente åbningstid på dit lokale folkebibliotek.

Faktalink.dk

Faktalink er et godt sted, at starte din søgning i forhold til at lære mere om dit emne. Artiklerne på Faktalink er med til at give et generelt overblik over emnet ud fra flere forskellige perspektiver. Derudover kan du også finde kildehenvisninger med links, der kan bruges til at finde flere informationer omkring dit emne. Du kan få adgang til Faktalink, hvis du er borger i Hillerød Kommune, eller hvis du sidder på biblioteket. Det kan også være at dit uddannelsessted har købt adgang til Faktalink, så undersøg gerne om det er tilfældet.

Google Scholar

Googles søgemaskine for videnskabelige bøger, artikler, hjemmesider osv. Hér kan du søge alle typer af videnskabelige informationer fra humaniora over samfundsvidenskab til naturvidenskab. Dette er derfor et godt sted at starte, når du har fået overblik over dit emne og skal i gang med at finde mere specifik information og litteratur på højt fagligt niveau.

Infomedia

Leder du efter en avisartikel? Så kan du finde den i Infomedia. Infomedia er en avisdatabase som indeholder knap 44 mio. artikler fra diverse danske aviser, fagtidsskrifter og nyhedsbureauer. Infomedia kan du ikke bruge hjemmefra, men du har adgang når du er på biblioteket i Hillerød eller Skævinge. 

Har jeg indsamlet nok informationer?

Det er godt at spørge dig selv, hvornår du har fundet så mange informationer, at du ikke behøver at søge mere. Derfor anbefales det, at du stiller dig selv følgende spørgsmål i forhold til de informationer du har fundet frem:

  • Har du søgt i databaser, på nettet og på biblioteket?
  • Har du undersøgt, om det er muligt at finde noget mere opdateret information omkring dit emne, i fx aviser, tidskrifter eller på nettet?
  • Har du de nyeste udgaver af de bøger, du bruger?
  • Har du undersøgt, om forfatteren har skrevet andre bøger om samme emne?
  • Har du talt med din vejleder angående de kilder, du har fundet?

*Spørgsmålene kommer fra et hæfte udarbejde af IVA (i dag kendt som KOMM), som er godt at orientere sig i, da det i korte træk gennemgår alt omkring bl.a. søgning og kildekritik. Hæftet hedder Søg og du skal finde, og du finder det lige her.