Humaniora

Find viden og ordbøger indenfor de humanistiske fag.

Her finder du et udvalg af de digitale samlinger og databaser, der omhandler de humanistiske fag såsom dansk, engelsk eller et andet fremmedsprog. Du kan også finde sites der dækker mediefag og kommunikation. Databaserne vil være et godt sted at starte din informationssøgning, hvis du skal skrive opgave om eller i de humanistiske fag.  

Du har fri adgang til alle sites i denne samling.

Arkiv for dansk litteratur

ADL er et opslagsværk om den klassiske danske litteratur hos Det Kongelige Bibliotek.

Den giver muligheden for at studere forfatternes tekster, som bringes i en integreret sammenhæng med det litteraturhistoriske og det dokumentariske aspekt.

Forfatterportrætterne er udarbejdet af eksperter med specialviden indenfor det enkelte forfatterskab. Alle tidsaldre er repræsenteret, fra 1100-tallets Saxo og op til 1938. 

Gå til ADL (Det Kongelige Biblioteks hjemmeside).

Danmarkshistorien.dk

Denne side indeholder giver et grundigt og overskeuligt overblik over Danmarks historie fra oldtiden til i dag.

Indholdet er udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet, og der er ca. 900 artikler, over 900 kilder, ca. 80 film, ca. 160 lydklip og 12 e-bøger. 

Gå til Danmarkshistorien.dk

Digital Literary Studies - A Companion Guide

Et godt værktøj til dig, der skal skrive opgave om litteratur og/eller film. Hjemmesiden forklarer en række begreber som fx Tropes, Remediation og Translation. Hjemmesiden er udarbejdet af Aarhus Universitet og er baseret på bogen ”Literature: An Introduction to Theory and Analysis” (bestil den hos Bibliotek.dk). Den er god til dig, der gerne vil præsenteres for forskellige begreber inden for analyse og teori i forbindelse med din opgaveskrivning.

Gå til Digital Literary Studies hos Aarhus Universitet.

Dictionary.com

Dictionary.com er en af verden førende digitale engelsksprogede ordbøger. Udover at oversætte har de også definition af ord, stavemåder, oplæsning af udtalelser, eksempler på brug i en sætning og hvor ordet stammer fra (etymologien). Udover at fungere som en ordbog, har hjemmesiden også en synonymordbog som kan findes under Thesaurus.com.

Siden er god til dig der skal skrive opgave på eller i engelsk.

Gå til dictionary.com

Epoke

Opslagsværk over dansk litteraturhistorie før 1900. Siden giver et godt overblik over de forskellige perioder som f.eks. Romantikken, samt portrætter af forfatterne.

Gå til Epoke.dk

Kforum

Kforum, eller Kommunikationsforum, indeholder artikler omkring mange populære emner inden for kommunikation.

De fleste artikler ligger gratis og frit tilgængeligt. Kforum er et godt sted at starte for at få inspirationen til hvad du gerne vil skrive opgave om. Der er dog ingen referencer i artiklerne, men du kan se relaterede artikler, og hvad forfatteren ellers har skrevet til Kforum. 

Gå til Kommunikationsforum.dk.

Lexico.com

Lexico er en Oxford-drevet ordbog, der blandt andet indeholder både oversættelse, grammatik og definition indenfor og mellem engelsk og spansk. I denne ordbog kan du også søge på både britisk engelsk og amerikansk engelsk. Forskellene kan man hurtigt rode rundt i, men her finder du en nem måde at finde ud af om et ord bliver brugt i England eller USA.

Denne hjemmeside er god til dig der skal skrive opgave på eller i engelsk og eller spansk.

Gå til Lexico.com

Mindshare

Medie- og kommunikationsbureau hvis hjemmeside rummer aktuelt indhold omkring medier og kommunikation, samt begrebsordbog indenfor fagene.

På Mindshares blog finder du en række aktuelle artikler omkring medier og kommunikation, samt en ordbog, der dækker typiske begreber brugt i medie- og kommunikationsfaget. Denne hjemmeside kan derfor være brugbar hvis der er begreber du ikke kender, eller bare gerne vil have en bedre forståelse for fagets begreber.

Gå til Mindshare.

Sproget.dk

Hjemmeside, hvis formål er skabe et sted med overblik og hjælp til alt hvad der rører sig indenfor det danske sprog.

Siden er et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn og Det Dansk Sprog- og Litteraturselskab.

Gå til sproget.dk

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP)

Online-leksikon, der kan være med til at give dig et indblik i forskellige filosofiske emner. Databasen bliver løbende opdateret og vedligeholdt af en række eksperter inden for dette felt. Hjemmesiden er god til dig, der skal skrive opgave i filosofi eller som har filosofiske emner med i din opgave.

Gå til Stanford Encyclopdia of Philosophys hjemmeside