For børn og familier

Skattejagt: Tag en bid af historien

Igen i år er Hillerød Bibliotekerne gået sammen med Museum Nordsjælland om at skabe en historisk skattejagt i Hillerød.

Af Stine Haagemann Larsen

I år tager den udgangspunkt i de flotte skilte, som er blevet sat op på udvalgte steder i byen af Hillerød nu. På skiltene, som vi synes, det har været oplagt at sætte fokus på, finder man kortfattede, men forunderlige fakta. Derudover har Museum Nordsjælland en spændende udstilling på Elværket, som handler om, hvordan måltider har set ud på alle mulige måder gennem tiden. 

Det satte fantasien i gang og fik os til at kigge nærmere på, hvad der er blevet spist rundt omkring i byen. Frederik den 7. var for eksempel rigtig glad for mad, de indsatte i byen fængsel skulle også have noget at spise, og hvad spiste arbejderne på Nordsten egentlig til frokost? Resultatet skulle gerne vise, hvordan forskellige lag i samfundet har spist, fra kongen, der mæsker sig i østers, til den fattige student, der nasser sig til et måltid.

“Så vi gik all in på tanken om en farverig, lækker og overdådig lagkage, hvor lagene skal repræsentere de sociale lag i samfundet,” fortæller børnekulturformidler Stine Haagemann Larsen, der til daglig er at finde på børnebiblioteket i Hillerød. 

 

“Børnene og deres familier skal så at sige spise sig igennem otte lag lagkage, der er fyldt med historisk viden, når de går rundt i byen med vores skattekort i hånden. De kommer til at lære lidt om mad på datidens hospital, mangel på mad under krigen, og hvad man puttede i sin madkasse som fabriksarbejder.”

"Muligheden for at erfare historien på egen krop – og ikke mindst til fods – giver en skøn mulighed for at skabe historisk bevidsthed hos børn", siger Ida Hvidberg Løkke, der er børnekulturformidler og historiker på Hillerød Bibliotek. 

 

“På den måde kan børnene og familierne identificere sig med de mennesker, som har levet, gået og spist i Hillerød gennem tiden. Historien kan til tider fremstå abstrakt og langt væk. Men en madpakke, der har ligget i tasken, kender rigtig mange til. For om det er en fedtemad eller en sandwich med hummus, så har mad altid været en vigtig del af vores kultur og identitet, både for børn og voksne. Og det vil vi med vores skattejagt gerne vise."

Skattejagten består af i alt otte poster, primært i selve centrum af Hillerød. Ved hver post finder man Hillerød nu's skilt med historiske fakta samt et spørgsmål på skattekortet, der relaterer til skiltet og lokationen. Kan man svare på spørgsmålene, så kan man enten aflevere sit kort på Elværket eller Hillerød Bibliotek, men ellers kan man tage et billede og maile det til skattejagt@hillerod.dk. Så deltager man i årets lodtrækning, hvor hovedpræmien er en biograftur i Nordisk Film Biografer Hillerød.