Frie digitale kilder

Leksika, artikelsamlinger og alverdens opslagsværker.

Her finder du de bedste leksika, digitale samlinger og databaser, som kan være et godt sted at starte din informationssøgning, da de indeholder information om mange forskellige emner.  

Du har fri adgang til alle sites i denne samling.

Find artikler, statistik, e-bøger mm. om De Forenede Nationer

Ud over at servicere FNs medarbejdere, har Dag Hammerskjöld Library også en lang række digitale tilbud til almindelige borgere gennem deres digitale tjenester. 

På Forenede Nationers digitale bibliotek har du mulighed for at finde en lng række digitale dokumenter fra FN, f.eks. alt fra stemmedata, taler, kort og andre dokumenter. Et godt sted at gå hen, hvis du skal skrive opgave om emner der relaterer sig til FN, eller bare har en generel interesse herfor.

Gå til dag Hammerskjölds hjemmeside.

Edinburgh University Press

En guldgrube af gode open access bøger, artikler, tidsskrifter m.m. Du vil kunne finde information om lige det, du skal skrive om. Den er til alle jer, der skal skrive opgave og har mod på at læse artikler på engelsk.

Gå til Edinburgh University Press.

Frontiers

Fri online adgang til et hav af engelsksprogede, akademiske tidsskriftartikler.

Frontiers er indeholder samlinger af tidsskriftter, der dækker over 600 forskellige akademiske fagområder. Frontiers er også en open access-database, så her har du fri adgang til de artikler, der bliver udgivet.

Det er et godt sted at gå hen, hvis du ikke kan finde noget om dit emne. Særligt god i forbindelse med SRP, SOP eller anden større skriftlig opgave, især fordi nogle af artiklerne er på et højt akademisk niveau.

Gå til Frontiers.org.

Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine

En blæret samling af digitaliserede materialer, hvor du kan finde hjemmesider, bøger, lyd- og filmklip. Mest interessant i forbindelse med opgaveskrivning er de mange faglige bøger, der ligger digitaliseret, som man kan få adgang til ved at oprette sig, eller som ligger til fri afbenyttelse.

Internet Archive kræver, at du bruger en smule tid på at sætte dig ind i den, men så får du til gengæld også adgang til en guldgrube af viden. Den kan klart anbefales til dig, der er med på at læse på engelsk. 

Gå til Archive.org.

Det Kongelige Biblioteks Digitale Samlinger

Partiprogrammer, varehuskataloger, fotografier, folkeminder og en bred vifte af småtryk er blot et udsnit af hvad Det Kongelige Bibliotek byder på i deres digitale samling.

Det Kongelige Bibliotek har en stor digital samling, som er frit tilgængelig for alle. Her kan du finde alt lige fra breve fra kendte historiske personer til partiprogrammer og meget mere. Samlingen har mange forskellige brugsmuligheder, men er nok mest brugbar for dig, der skal skrive opgave i historie eller samfundsfag, men også fordi, der blot er interesseret i at dykke ned i originale kilder fra Danmarks historie. 

Gå til Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

Lex.dk

Hvis du er storforbruger af artikler fra ”Den Store Danske” i dine opgaver, eller bare generelt er glad for at have et gedigent opslagsværk ved hånden, så vil du elske denne hjemmeside.

Lex er et samarbejde mellem Gyldendal og G.E.C. Gads Fond, hvor man har valgt at samle og opdatere Den Store Danske og Trap Danmark. Det skal gøre det nemmere at finde frem til konkret viden og ikke fake news. Alle artiklerne er skrevet af fagfolk og forskere og er nemt tilgængelige via hjemmesiden.

Lex.dk fungerer som et godt opslagsværk om alverdens emner, som du kan bruge, når du skal researche et emne eller skrive en opgave. Desuden er det nemt at referere til de forskellige artikler, da der i bunden af artiklen er en knap, som giver dig kildehenvisninger. Dem kan du bare indsætte i din litteraturliste.

Gå til Lex.dk.

Library of Congress Digital Collections

Dyk ned i de digitale samlinger fra verdens største bibliotek!

Library of Congress giver dig adgang til en lang række af digitale samlinger, hvor du kan finde alt lige fra bøger, fotos, aviser, kort osv. omkring USA og landets historie. Derudover har de løbende fokus på aktuelle temaer og mærkedage i USA. Du kan endda benytte Library of Congress' online chat service, og spørge om hjælp hos en bibliotekar - bare husk at ramme de lokale åbningstider :) 

Alt i alt en guldgrube, hvis du skal finde informationer om USA og landets historie. 

Gå til Library of Congress' hjemmeside.

MDPI

Open access-udgiver, hvor du kan finde en masse artikler om en lang række emner, alt lige fra biologi til religion. Du vil med stor sandsynlighed kunne finde information om det, du skal skrive om. Hjemmesiden er til alle jer, der skal skrive opgave og har mod på at læse artikler på engelsk.

Gå til MDPI.com.

Tidsskrift.dk fra KB

Du kan finde nye og gamle artikler indenfor et hav af emner i tidsskrifter, som publicerer løbende, og tidsskrifter, hvis publikation er ophørt.

Det er faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter, der er tilgængelige online.

Tidsskrift.dk er Det Kgl. Biblioteks nationale portal for publicering af faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i digital fuldtekst.

Siden er ligeledes en del af Danmarks Nationale Strategi for Open Access, som støttes af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det kan varmt anbefales, at du i forbindelse med din informationssøgning tager et kig forbi og ser, om der ikke er artikler, du kan bruge.

Gå til tidsskrift.dk.